DOLAR32,4103% 0.05
EURO34,6198% -0.07
STERLIN40,6191% 0.02
FRANG35,2286% -0.03
ALTIN2.382,65% 0,10
BITCOIN59.826,00-6.264
reklam
YILMAZ IŞIKTÜM YAZILARI

İnternet medyası “yönetmelik mağduru”, yönetmelik değişmeli!

Yayınlanma Tarihi : Google News
İnternet medyası “yönetmelik mağduru”, yönetmelik değişmeli!
reklam

Son yıllarda  medya  dünyasının, özellikle yerel medyanın hiç tadı tuzu  yok, hele hele geçtiğimiz Nisan ayında devreye giren ve yasallaşan, internet medyasını da resmi ilan statüsü ve sistemi içine sokan son  Basın İlan Kurumu yönetmeliği  bugün devlette kaydı olan Türkiye çapındaki yüzlerce internet gazetesini büyük zora sokmuş vaziyettedir.

 1 Nisan itibariyle yürürlüğe giren yönetmeliğe göre 6 ayrı kategoriye ayrılan  ve 3 f1ikir işçisinden 14 fikir işçisine kadar eleman çalıştırma zorunluluğu getiren yönetmeliğe hangi internet medya kuruluşu uyabilir bunu kaldırabilir? Kazanmadan, mali gücü olmadan kaç basın kuruluşu fikir işçisi istihdam edebilir? Üstelik sistem günlük rekor tıklanma ve görüntüleme gibi çok ağır koşulları getiriyor ki, Türkiye gerçeği ve ölçeğinde bunu yerine getirebilecek medya kuruluşu çok az…  

Ayrıca son yönetmelik, belediyelerin  önemli günlerde medya kuruluşlarına verdiği kutlama ilanlarını da kapsadığını varsayıyor ve buna müdahil oluyor: Sisteme dahil olmayan ve olamayanlara kutlama ilanı yok..” hükmünü de içermiş olduğunu Basın İlan Kurumu’nun belediyelere ve resmi sıfat taşıyan odalara gönderdikleri: “İlan vermeyin” yazılarından net olarak anlamış oluyoruz.

 İşte bu durum ekmeklerini sadece gazetecilikten kazanan insanların büyük umut ve ekmek kapısı olan internet medyasına bile çok büyük bir sekte vurmuş durumdadır.

Nisan ayından beri devlette kaydı olan ve vergisini veren pek çok basın kuruluşu zor durumdadır.

Basın İlan Kurumu tarafından hazırlanan ve özellikle

İnternet medyasına  ağır koşullar getiren ve 01 Nisan 2023 tarihi itibariyle yürürlüğe giren

Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Kurulu’nun 13 Ocak 2023 tarihindeki olağanüstü toplantısında kabul edilen Resmi İlan ve Reklam Yönetmeliği, 1 Şubat 2023 tarihli ve 32091 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan son yönetmelik Yerel yönetimler ile yerel basın arasındaki  bağı da koparmıştır.

Çünkü  bu sisteme pek az katılım olmuş ve bu koşulları kabul eden basın kuruluşlarının da ağır koşul ve yaptırımları yerine getirmede büyük zorluk ve sıkıntı yaşadıkları açık ve ortada…

Bu sisteme dahil olan basın kuruluşlarının yöneticilerinden duyuyoruz: “ Günlük 20 binden fazla tıklanma ve 60 binden fazla görüntüleme olayında çok zorlanıyoruz. Bu durumda sistem dışında kalabiliriz” diyorlar…

Basın İlan Kurumu’nun yerel basını çok zor duruma sokan bu durumunu bir tek duyarlı siyasetçi olarak İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gündemine bir soru önergesi ile getirerek konuyu sormuştu.

 Halen bir cevap yok.

Konuyu AK Parti Kocaeli Milletvekili Cemil Yaman’a aktarmış ve ağır koşullar içeren bu yönetmelikte değişiklikler yapılması gerektiğini iletmiştik. Bir gelişme yok…

Geliriniz olmadan eleman istihdam etmek nerede görülmüştür?

Düşünsenize, yerel yönetimler yerel basına sıradan bir kutlama veya etkinlik duyurusu ilanı verecek, ama bu son yönetmelik uyarınca veremiyor, çünkü Basın İlan Kurumu bu kurumlara yazı yazmış: “ Veremezsiniz!”

Niye veremez? Bu resmi bir ilan mı? Basın İlan Kurumu resmi ilanlara karışır, yerel yönetimlerin falan filan yerde şu etkinlik olacak, Bayramınızı kutluyorum filan gibi ilanlara Basın İlan kurumu niye karışır? Özellikle İnternet Medyası’na büyük sekte uğratan bu hilkat garibesi yönetmeliğe Türkiye Büyük Millet Meclisi nasıl onay vermiş anlaşılır gibi değil…

Kaldı ki ağır yaptırımlar uygulanan medya kuruluşlarının bir çoğu resmi kurumlara kayıtlı kuruluşlar, kazancı mukabilinde vergisini veren, Basın Savcılıklarında kaydı olan kuruluşlardır, merdiven altı kuruluşlar değildir…

Basın kuruluşları ile kutlama ilanları ve haber akışının kopmasından ötürü  yerel yönetimlerin de şikayetçi olduklarını biliyor ve görüyoruz, ama onların da eli kolu bağlı yasallaşan yönetmelikten ötürü.

Son yönetmelik basın kuruluşlarına karşılanması ve yerine getirmesi çok zor taahhütler getirmiş vaziyettedir.

 Dolayısıyla binlerce internet medyası sistem dışında kalmıştır.

Pek çok basın kuruluşu zor durumda ve hatta tamamen bitme noktasına gelmiştir.

Sistem dışında olanlara da yönetmelik kutlama ilanı bile alamıyorlar…

İşte bütün bu ağır ve uyulması zor koşulları getiren ve tamamen bir kurumun önergesi olarak gelişip Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne getirilen bu yönetmeliği yine iyileştirecek olan veya değiştirecek olan tek kurum yine Türkiye Büyük Millet Meclisimizdir.

Bekleyelim bakalım ne olacak?

KALIN SAĞLICAKLA!

reklam