DOLAR32,3865% -0.3
EURO34,8068% -0.1
STERLIN40,7397% -0.01
FRANG35,5271% 0.12
ALTIN2.407,77% -0,62
BITCOIN57.719,42-0.103
reklam
YILMAZ IŞIKTÜM YAZILARI

Gebze artık kabına sığmıyor…

70’li yılların sonunda bile tenha bir Anadolu kasabası halinde ve şeklinde olan Gebze bugün gelişen ve İstanbul’dan taşınan sanayisi ile dev bir yerleşim yeri haline geldi. 42 yılda Gebze bir milyona yakın nüfusu ile artık arsa üretimi bile zorlukla yapılan, konut yeri bulunamayacak kadar gelişip iç içe girmiş vaziyette. Nüfus artışı o denli arttı ki, bugün merkezdeki caddeleri bile artık bir Hindistan şehrinin görüntülerini anımsatıyor.

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Gebze artık kabına sığmıyor…
reklam
Gebze her ne kadar kocaman ve devasa kabına sığmayan bir şehir gibi görünse de, 81 vilayetten, Kafkas ve Balkanlardan göç alan son yıllarda Suriye’den de aldığı göçlerle önemli sıkıntılarla başbaşa olan bir yerleşim yeridir.
Gebze 70’li yıllarda yeni yeni göç almaya başlamış tenha ve Tarihi İpek Yolu üzerinde köhne ve sessiz bir Anadolu kasabası idi…Kuzeyindeki köylerde insanlar tarım ve hayvancılıkla uğraşır, ürettiklerini Gebze ve İstanbul Kadıköy’deki  pazarlara götürüp satar evlerine mutlu dönerlerdi…
Kuzey’den Şile tarafından esen mis gibi Karadeniz rüzgarı ile soluk alırdı Gebze insanı. Ayrıca yakın köylerinde (Demirciler-Köseler ve Çerkeşli)’deki insanlar hem bağ ve bahçe ile hem de öönemli derecede küçükbaş hayvancılığı ile uğraşır bunun emeğini almanın hazzı ve mutluluğu içerisindeydiler…
Mudarlı, Ovacık, Yağcılar, Tepemanayır gibi uzak köylerimizdeki insanlar ise daha çok ormancılıkla ve makilikle uğraşır geçinip giderlerdi…

ARTIK KUZULARI MELEŞEN AĞILLAR TARİHE KARIŞTI YERİNDE YELLER ESİYOR, YOLLAR GEÇİYOR…

***
Ne varki 80’li yılların başlarından itibaren bölgemize İstanbul’dan pek çok sanayinin kovulması ile başlayan sanayi istilası ile Gebze’nin başta kuzeyindeki  tarım ve hazine arazileri bazı kurum ve kuruluşların  marifetleri ile sanayicilerin eline geçti ve Gebze’nin sanayileşmesi (!) o zaman başlamış oldu.
Başta şehri yönetenler olmak üzere İstanbul ve Kocaeli vilayetlerinde önemli mevkilere ya yerleşen ya da bu önemli mevkileri etkileyen çevreler artık bölgemize “ALTIN YUMURTLAYAN TAVUK” gözü ile bakıp tarım arazilerini adeta  kapışmaya başladılar.
***
Organize Sanayi Bölgeleri kanunun çıkması  en çok Gebze’yi etkiledi ve peşpeşe bölgemizde OSB’ler mantar gibi çoğıalmaya başladı… Daha önce tarım ve hayvancılık  cenneti olan bölge artık tamamen sanayi bölgesine dönüşmeye başladı ve böjlgemizdeki dededen ve atadan toprak sahibi olan yerli zenginlerimiz yerlerini “sanayi formatında”  geliştirilen sanayi imarı ile elden çıkartarak köşeyi döndüler.
Ve ne yazık ki geçen son 34 yıl içinde Gebze dev bir sanayi bölgesine dönüşerek sanayinin getirdiği olumsuzluklarla da boğuşmaya başladı.
 Artık bölgemizdeki söz sahibi, sanayici, tüccar ve tacirdi…
Bölge’nin yerli halkı tarlalarını “mecburen” elden çıkartarak kaybetmiş , tesellisi ise çocuklarının kurulan fabrikalara işçi olarak alınmaları olmuştu…
Meralarını ve tarlalarını bölgemize çoğu “ depo ruhsatı” ile konan sanayiciye kaptıran köylünün köy ürünleri üretimi durma noktasına gelmiş, köylü artık düne kadar kendi yetiştirdiği sebze ve meyvesini hal ve pazarlardan alır duruma gelmişti.
BUGÜN KÖYLERDE KÜÇÜKBAŞ ARTIK HAYVANCILIK NEREDE İSE BİTTİ…
Düne kadar Gebze’nin bir köyü olan ve küçükbaş hayvan yetiştirmede şampiyon köy olan Demirciler Köyü artık Dilovası ilçemizin bir mahallesi haline gelmiş bulunuyor.
***

KUZEYDE SANAYİ İLE KUŞATILAN GEBZE, GÜNEYDE  YAPILAŞMASI İLE DENİZE KADAR DAYANMIŞ DURUMDA…

Ve takvimler 2022 Ocak ayını gösterdiğinde, Gebze’nin son durumu ise şöyle: Kocaeli ve İstanbul vilayetleri arasında sıkışmış, sabit nüfusu 800 bine, günlük bir buçuk milyonu bulan ve hatta geçen yakın Gündüz nüfusu ise bir buçuk milyonu geçen, her geçen gün  daha da göç almakta olan, trafik karmaşası her geçen gün artan, sanayi ile şehirleşme arasında bocalayan devasa bir köy- şehir görünümde bir yer…Yıllardır il statüsünü çoktan hak etmiş ancak hakkı verilmemiş, asayiş durumu her geçen gün zorlaşan, üç beldesini ilçe statüsüne kaptıran,  trafiği Arap saçını andıran, konut açığı had safhada olan, modern (!) cafeleri (kafeleri) işsiz ve amaçsız gençlikle dolu olan, emeklilerinin ömür doldurmaya çabaladığı bir GEBZE…
İŞTE GEBZE’NİN MAHALLELERİ:
Bugün Gebze artık  mahalle statüsüne geçmiş köyleri ile birlikte tam 40 mahalleye sahip dev bir metropol olmuş vaziyette.  Eğer 2008 yılında çıkan Büyükşehir Yasası ile birlikte  Gebze, 4 beldesi olan Darıca, Çayırova, Dilovası ve Şekerpınar’ı kaybetmeseydi bugün Dilovası sınırları içerisinde kalan Demirciler, Köseler, Tepecik, Akse  ve Çerkeşli’yi de kaybetmemiş  olacaktı.
İşte günümüz idari yapısında (2022 itibariyle) Gebze’nin  mahallelerinin isimleri şöyle:
Adem Yavuz
Ahatlı
Arapçeşme
Balçık
Barış
Beylikbağı
Cumaköy
Cumhuriyet
Denizli
Duraklı
Elbizli
Eskihisar
Gaziler
Güzeller
Hacıhalil
Hatipler
Hürriyet
İnönü
İstasyon
Kadıllı
Kargalı
Kirazpınar
Köşklüçeşme
Mevlana
Mimar Sinan
Mollafenari
Muallim
Mudarlı
Mustafapaşa
Osman Yılmaz
Ovacık
Pelitli
Sultan Orhan
Tatlıkuyu
Tavşanlı
Tepemanayır
Ulus
Yağcılar
Yavuz Selim
Yenikent
Gebze’ye kim gerçekten sahip çıkacak, kim Büyükşehirli il hakkını teslim edecek onu bekliyor şimdi bu kentin insanları…
 Yoksa sanayici lobisi ile siyaset lobisinin kürsülerdeki hamaset konuşmaları çare değil…
Konuyu şimdilik burada noktalıyor sağlıklı ve mutlu hafta sonu diliyorum.
 SAĞLICAKLA KALIN!   05.03.2022-GEBZE
(NOT: Yazı ve fotoğraflar izinsiz bir başkası tarafından kullanılamaz, izne ve telife tabidir)
reklam