DOLAR32,2608% 0.06
EURO34,7902% 0.02
STERLIN40,5396% -0.04
FRANG35,5886% 0.11
ALTIN2.405,53% -0,16
BITCOIN63.477,96-0.255
reklam

TOKİ ‘1 Milyonuncu Konut’ Anahtar Teslimi gerçekleşti

 

TOKİ ‘1 Milyonuncu Konut Anahtar Teslim Töreni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla düzenlendi. Video Konferans ile katıldığı törende anahtarlar Cumhurbaşkanı Erdoğan adına Vali SeddarYavuz tarafından ailelere teslim edildi.

Yayınlanma Tarihi : Google News
TOKİ ‘1 Milyonuncu Konut’ Anahtar Teslimi gerçekleşti
reklam

 

2003’ten bugüne kadar 1 milyon konut inşa eden ve 5 milyonu aşkın vatandaşa ev sağlayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımlarıyla ‘1 Milyonuncu Konut Anahtar Teslim Töreni” gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara Sincan’da düzenlenen törenden video konferans yöntemi ile ilimizdeki tören alanına bağlanarak, teslim törenine eşlik etti.

Dilovası Köseler’degerçekleştirilen törene Vali Seddar Yavuz’un yanı sıra Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Vali Yardımcısı İsmail Gültekin, Dilovası Kaymakamı Mustafa Asım Alkan, Dilovası Belediye Başkanı Hamza Şayir, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ahmet Kırılmaz ve çok sayıda vatandaşımız katıldı.

Coşkumuz Türkiye’yi Saracak

Video konferans sistemiyle törene bağlanan Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum, bugün Ankara’da tarihi bir gün yaşıyoruz diyerek şunları kaydetti:“Bugün Sayın Cumhurbaşkanımızın 2003’te başlattığı konut seferberliği ile icra edilen 1 Milyonuncu Konutun anahtarlarını teslim etmenin coşkusunu, mutluluğu yaşıyoruz. Hepimiz heyecanlıyız. Kentsel dönüşüm, sosyal konut, tarım köy, afet konutları ve deprem dönüşüm konutlarına kavuşacak kardeşlerimiz heyecanlı. Sincan’daki coşkumuz birazdan bağlanacağımız 7 ayrı bölgemizde ve tüm Türkiye’yi saracak. Yavrularımızı, gençlerimizi, yaşlılarımızı, şehit ve gazi ailelerimizi, engelli kardeşlerimizi yeni yuvalarına kavuşturan 1 Milyon sosyal konut üretmek gibi dünyada hiçbir ülkeye nasip olmamış böyle büyük bir başarının yegane mimarına, milletimize sevdalı, liderimiz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a sonsuz şükranlarımızı arz ediyorum. Bugün inşa ettiğimiz camiler, üniversiteler, okullar, spor tesisler, yollar ve millet bahçeleriyle tüm yeni yuvalarımız milletimiz için hayırlı uğurlu olsun.”

1 Milyon Konut Ürettik

Dış finansmana ihtiyaç duymadan 81 ilimizde harekete geçtik diyen Bakan Kurum: “4 bin 400 şantiyemizde yüzbinlerce mimar, mühendis ve işçi kardeşlerimizle 1 Milyon konut ürettik. Nasıl sosyal konutta 1 milyon yuva ürettiysek, kentsel dönüşümde de 1,5 milyon konutu dönüştürdük. Bugün TOKİ ile 600 şantiyede 90 milyarlık yatırımla 300 bin konut inşa ediyoruz. Salgın şartlarına rağmen milletimizi sıcak yuvalarına kavuşturmak için gece gündüz demeden çalışan TOKİ Başkanımıza, mimarlarımıza, mühendislerimize ve işçi kardeşlerimize teşekkür ediyorum. Sayın Cumhurbaşkanım, Türkiye’nin şehircilikte ulaştığı bu muazzam nokta devletimize çizdiğiniz vizyonun, milletimize sunduğunuz ufkun neticesidir. Bunun yeni bir yansıması olan ‘ev sahibi olmayan hiçbir vatandaşımız kalmayacak’ sözünüz bizim için bir talimattır. Bugün milyonlarca kardeşimizin önünde size ve milletimize bir kez daha söz veriyoruz. Türkiye’de ev sahibi olmayan bir tek kardeşimiz kalmayıncaya dek aşkla, azimle çalışmaya devam edeceğiz.” diyerek, yeni yuvaların tüm milletimize hayırlı olmasını diledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: “Milletimizden Ayrı Geçirdiğimiz Vaktin Kazası Yoktur”

Hacı Bayram-ı Veli’nin ve Yıldırım Beyazıd’ın şehrini, İstiklal Harbi’nin karargahını, 81 şehrimizin mihmandarı gazi başkentimizi selamlıyorum diyerek sözlerine başlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: ” Fuzuli’nin ‘Gel gel beru ki savmu salatın kazası var, sensiz geçen zaman-ı hayatın kazası yok.’ Bizim için de milletimizden, sizlerden ayrı geçirdiğimiz vaktin kazası yoktur. İşte bunun için ilk fırsatta hemen çıktık, sizlerle kucaklaşmak üzere huzurunuza geldik. Sizlerin de bizi özlediğinize inanıyorum.”

Kocaeli’den Konya’ya, Burdur’dan Kars’a, Denizli’den Diyarbakır’a ve Giresun’a kadar ülkemizin dört bir yanında inşası tamamlanan projelerimizin açılışını yapıyoruz diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün kollarımızı ülkemizin iki yanına açacağız.  Kentsel dönüşümden tarım köye, sosyal konutlardan deprem dönüşümü ve afet konutlarına kadar pek çok eseri hizmete açıyoruz.”

 

Sözlerinin devamında tüm eserlerin hayırlı olmasını dileyen ve yatırımların kazandırılmasında emeği geçen herkesi tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan:“Türkiye’nin en büyük konut hamlesinin 1 milyonuncu konutunun anahtarını da bu vesileyle teslim etmekten büyük memnuniyet duyuyorum. TOKİ projelerinden konut sahibi olan tüm vatandaşlarımızın huzurla, güvenle, ağız tadıyla ve esenlikle oturmasını temenni ediyorum. Biz ‘ahirette iman, dünyada mekan’ diyen, ev sahibi olmaya bu derece önem veren bir milletin mensuplarıyız. Tabii buradaki mekan dünya malının peşinden koşma değil, hayatı idamenin asgari şartlarından birine kavuşma anlamındadır. İnsanoğlu dünyaya geldiği günden beri inanç ve ibadetin yanında güvenlik, gıda, konut gibi temel ihtiyaçlarını karşılamak için çalışmış, çabalamıştır. Medeniyetlerin somut göstergeleri olan şehirler, ibadet mekanları ve eğitim kurumlarının başını çektiği abide eserlerle tarihteki yerlerini almışlardır.”

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Ecdadımız da hüküm sürdüğü her yerde bu imar ve inşa faaliyetini yürütmüş, zevk-i selim ürünü eserler ortaya koymuştur. Son devletimiz Cumhuriyeti kurduktan sonra kıt imkanlar ve sürekli artan ihtiyaçlar karşısında maalesef bir dönem bu hassasiyete yeteri kadar dikkat edilememiştir. Üstat Necip Fazıl bakın ne diyor ‘Bizde şehir yöneticisi belediye reisi seçmekte kriter bedii idrak kıymetinden başka her şey olmuştur’ yani şehir yöneticisinin en büyük kriteri güzelliği bilmek, güzelliğin idrakine varmak olmalıdır. Yıllarca ülkemizde şehircilik hep bütçe, gelir, nizam, talimatname, kayıt kuyut üzerinden tartışılmış hepsi birden yerine getirildiği halde eser çirkin olmuş, şehirler öksüz kalmıştır. Ama şimdi ben şu eserlerimize bakıyorum, mimarından mühendisinden, işçisinden hepsinden Allah razı olsun. Ortaya muhteşem eserler çıktı. Şimdi buralarda oturacak ve oturan tüm kardeşlerime Allah mutluluklar versin diyorum. Rabb’im mutluluğunuzu daim etsin diyorum.”

 

Ankara’daki Bütün Güzel Eserleri Biz Yaptık

 

Yunus Emre’nin, “Ol imaret eylemez sen viran olmadıkça.” ifadelerini aktaran  Cumhurbaşkanı Erdoğan:“Biz tüm gücümüzle çabalamadıkça ortaya imaretin çıkamayacağını söylüyor. Maalesef bu gerçeği ülkemizde yaşayarak gördük. Özellikle köyden şehre göçün yoğunlaştığı 1950’den sonra ülkemiz adeta çirkin bir yapılaşmanın esiri olmuş, şehirlerimiz gecekonduların kuşatmasına girmiştir ama şimdi ben Sincan’da bir başka yapılaşma görüyorum. Öyle ki 1970’lerin başına geldiğimizde İstanbul ve İzmir’in nüfusunun yarısı, Ankara nüfusunun yüzde 60’tan fazlası gecekondularda yaşayan insanlardan oluşuyordu. Tabii burada suçlu olan başını sokacak ev derdine düşen vatandaşımız değildir. Suçlu gelişmeleri öngörerek gerekli ve yeterli imar düzenlemelerini yapmayan, altyapıyı kurmayan vatandaşımıza öncülük etmeyen, destek vermeyen devrin yöneticileridir. Ülkenin en temel ihtiyaçlarını bile karşılamakta zorlandığı bir dönemde ideal şehircilik örneklerini beklemiyor olsak da daha derli toplu ve planlı bir süreç elbette mümkündür. Şu Ankara’da hamdolsun toplu konut olarak bütün güzel eserleri biz yaptık, yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz.”

 

TOKİ vasıtasıyla 44 ildeki 79 tarihi kent merkezini yenilediklerini belirten  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, aynı şekilde 30’dan fazla sanayi alanını şehir dışında inşa ettikleri modern ve geniş alanlara taşıdıklarını dile getirdi.

 

Amacımız: ‘Bahçe Kültürünü Yeniden İhya Etmektir’

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Tüm il merkezlerine şehir otoparkları yapıyoruz.  Tarım köy projeleri kapsamında 45 ayrı projede 7 bin konutun yapımını tamamlandı, illerin tamamında köy evlerinin inşaatları devam ediyor.  Tarihinin en büyük deprem dönüşümünü yürütüyoruz,  Elazığ ve Malatya’da 26 bin konutun üretimine başladık.  Bunların 14 bin 341’ini teslim ettik. Aynı şekilde İzmir’de yapmakta olduğumuz 5 bin konutun teslimlerini de yakında başlatıyoruz. Türkiye genelinde bitirdiğimiz afet konutu sayısı da 70 bindir. Millet Bahçeleri Projesiyle 81 ilde 81 milyon metrekare alanı ülkemize kazandırmak üzere yola çıkmıştık. Yaklaşık 1 ay önce 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde hizmete açtığımız 10 tane ilimizde 76 millet bahçemizi tamamlamış olduk. Halen 264 millet bahçesiyle ilgili çalışmalarımız çeşitli aşamalarda devam ediyor. Bu millet bahçelerinden 200’ünü TOKİ, 4’ünü de Emlak Konut eliyle yapıyoruz. Amacımız bu projelerle Selçukludan Osmanlıya, Osmanlıdan Cumhuriyete şehircilik anlayışımızın tacı olan bahçe kültürünü yeniden ihya etmektir. İnsanı merkeze alan medeniyetimizin bize yüklediği bu sorumluluğu bihakkın yerine getirmek için çalışmayı sürdüreceğiz.”

 

Verdiğimiz Sözü Yerine Getireceğiz

Milletimize verdiğimiz sözü yerine getireceğiz diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Şimdi önümüzde iki hedef var. Bir; kentsel dönüşüm kapsamında acilen dönüştürülmesi gereken 1,5 milyon konutun 300 binini Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız kendi eliyle yapmaktadır. İki;2023 yılına kadar 81 ilimizde 340 millet bahçemizi tamamlayıp milletinizin hizmetine sunmaktır. İnşallah her iki hedefimize de ulaşarak, milletimize verdiğimiz sözü yerine getireceğiz.”

 

Tuğladan İbaret Binalar Yapmıyoruz

 

Biz sadece 4 duvar yapmıyoruz diyen Sayın Cumhurbaşkanımız, şunları kaydetti: ” Sadece betondan, tuğladan ibaret binalar yapmıyoruz. Biz insanımıza huzurla yaşayacağı bir yuva kazandırıyoruz. Yaptığımız her konutla mutlu aileler, sağlıklı bireyler ve dolayısıyla huzurlu toplum hedefimize hizmet ediyoruz. Piyasa şartlarıyla konut almayacak olan vatandaşlarımıza ev sahibi olma imkânı sağlıyoruz. Evlatlarımızın sağlıklı, tabiatla iç içe ve güvenli yerleşim alanlarında büyümesini istiyoruz. Bunun için konut projelerimizi camisi, meydanı, okulu, çarşısı, parkı, yeşil alanı, bina cepheleri ve diğer özellikleriyle geleneksel mahalle kültürümüzü yaşatacak şekilde inşa ediyoruz. İşte bir taraftan Alparslan İlkokulu, öbür taraftan yeşil alanlar, diğer tarafta camimiz. Yaptığımız her binayı bulunduğumuz şehrin ve bölgenin iklimine, kültürüne, topoğrafyasına ve coğrafi özelliklerine göre projelendiriyoruz. Böylece her projede şehirlerimizi estetiğiyle, siluetiyle, tarihi dokusu ve kültürel alanlarıyla yaşayan mekânlar haline getirerek geçmişle geleceği buluşturuyoruz.”

 

Milletimiz her şeyin en iyisine layıktır diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu ülkede insanlara yıllardır iki anahtar, yani bir ev ve araba sözü verildi diyerek sözlerini şu cümlelerle sürdürdü: “Ama bu sözler tutulmadı. Biz yönetime gelirken böyle sözler vermedik ama yaptıklarımızla bunu katbekat sağladık. İnşallah bundan sonra da aynı anlayışla milletimize hizmet etmeyi sürdüreceğiz. İşte, hani söz var ya Ziya Paşa’nın ‘Eşek ölür kalır semeri, insan ölür kalır eseri.’ İşte buyurun eserler, biz eserlerimizle konuşuyoruz. İşte bu hizmetlerin devamı için 2023 seçimleri kritik öneme sahiptir. Sizlerden şimdiden 2023 için çalışmaya başlamanızı istiyorum. Hazır mıyız? İnşallah bu eşiği de başarıyla geçerek, büyük ve güçlü Türkiye’nin inşasına hep birlikte yürüyeceğiz. Rabbim yar ve yardımcımız olsun. Açılışını yaptığımız eserlerin bir kez daha ülkemize, şehirlerimize ve hak sahiplerine hayırlı olmasını diliyor emeği geçenleri tebrik ediyorum.”dedi.

 

Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kars-Sarıkamış, Diyarbakır-Sur, Giresun-Bulancak, Denizli-Bozkurt, Kocaeli-Dilovası, Burdur-Karamanlı bölgelerinin her birindeki TOKİ projesine bağlandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ilimizdeki temsilcisi olarak Kocaeli Valisi  Seddar Yavuz, beraberindeki protokol üyeleri hayırlı olsun dilekleriyle açılış kurdelesini kestiler.

 

İlimizde hak sahibi olan aileye ilk anahtarı ValimizSeddar Yavuz, ikinci anahtarı Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, üçüncü anahtarı da Dilovası Belediye Başkanı Hamza Şayir hayırlı olsun dilekleri ile verdi.

 

Ev sahibi olan aileler Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür ederek, “Bu sayede ev sahibi olduk, Allah başımızdan eksik etmesin, devletimize zeval vermesin” dediler.

 

Mahalle Sakinlerinin Sorunları Dinlendi, Çocuklar Sevindirildi

Programın ardından mahallede bulunan vatandaşlarla sohbet ederek, sıkıntılarını dinleyen Vali Seddar Yavuz, karşılaştığı çocuklara da kitap dağıtarak onları sevindirdi.

reklam