14 Mayıs 2023, Pazar günü Türkiye’de milletvekili seçimleri var, yani genel seçim var. Dolayısı ile birinci ana gündemimiz seçim üzerine olması gerekirken, bizim bugünkü acil gündemimiz yani (Emergency) konumuz bölgemizde her geçen gün özellikle bazı yerel anlamda alınan yanlış kararlarla elden çıkan yeşil alanların hızlıca tükenmesi hususudur…
Evet, lafı ve konuyu sakız gibi uzatmaya gerek yok ve diyorum ki, bölgemizde de hızlı sanayileşmeden arta kalan ormanlık alanlarla şehir içlerinde betonlaşmadan kurtulabilen yeşil alanlar hızlıca ticari alanlara çevrilmek suretiyle hızlıca elden çıkıp kayboluyor…
Bölgemiz birinci derecede deprem bölgesi.
Çok büyük bir deprem yaşadı ülkemiz binlerce insanımız enkaz altında can verdi.
Birinci derecede Deprem kuşağında bulunuyor bölgemiz…
Allah göstermesin, olası bir depremde betonlaşmadan nasibini alan bölgemizin hali ne olur acaba?
O ayrı bir yazı konusu…
***
Bu gerçeğe rağmen eldeki yeşil alanlar; olası toplanma alanlarımız sıfıra inmeye yüz tutmuş iken biz halkımızın sosyal alanı olarak ayrılan ve olası olağanüstü durumlar sonrası toplanma alanları olabilecek yerler yerel yönetimler marifeti ve alınan kararlarla ticari alanlara çevrilerek betonlaşmaya açılıyor. (Son örnek: Gebze Yenikent’te halkın paraları ile ödenmiş ve ayrılmış olan, planda daha önce Pazar alanı olarak görülen bir alanın çabuk el marifeti ile ticari alana çevrilerek halkın kullanımından alınma çabasıdır. Şükür şimdilik o yer boş duruyor. Dileğimiz o yanlıştan biran önce dönülmesidir. Çünkü çok büyük tepki var mahalle sakinlerinden. İkinci örnek ise Askeri Kışla yeşil alan rezervidir))
Bu şekilde giderse Gebze ve çevresinde çok yakın bir zamanda yeşil alan diye bir şey kalmayacak..
Çevre hassasiyeti olan bir gazeteci olarak yıllardır bu hususu adeta haykırarak dile getirmekteyim…
Ne yazık ki bazı yerel yönetimler yönettikleri şehirlerde bulunan her yeşil alanı veya arsayı, gözlerinde bir potansiyel yapı (beton) olarak görüyor.
Böyle görünce de şehirler ne yazık ki betona boğuluyor ve boğulmakta…
Yerel yönetimlerin sahip oldukları yeşil alanlara ne gözle nasıl gözle baktıkları önemli.
Eğer siz yeşil alanı gözünüzde ileride yükselecek devasa rezidanslar ve ticari yapılar için sadece bir müstakbel yapı rezerv alanı olarak görürseniz, sizin yönettiğiniz şehir veya yerleşim alanı ileride beton içinde boğulan bir metropolden başka bir şey olmayacaktır…
Her şey yapı…
Her şey arsa değildir.
Şehirlerin soluk almaya da ihtiyaçları vardır.
Şehirleri soluklandıran şey ise sahip olunan park alanları ve yeşil alanlardır…
Geçenlerde bizi arazide gezdiren bir belediye başkanı otobüste şaka yollu olarak gazetecilere: “yeşil bulduğumuz gördüğümüz her yeri değerlendiriyoruz yani, yeter ki yeşil gözümüze çarpmasın, hemen oraya odaklanıyoruz ” demişti.
İşte bu tarz düşünce ve çalışma metodu yanlış…
Bunu bir yerel yönetimin en üst düzey yöneticisi söylerse,
Fırsatını kollayıp böyle şeyler bekleyenler ne yapmaz?
Bunun ne yerel yönetimlere, ne de kamuya bir yararı olur…
Hem yeşil alan üreteceksiniz, hem yapı üreteceksiniz ancak bu dengeli bir biçimde olur…
Çevre dengesini ve ahengini bozmadan haliyle…
( Bu arada Kocaeli Büyükşehir’in yeşile gösterdiği hassasiyetini ve çevreyi yeşillendirmesini ise ayrı tutuyor ve Büyükşehir’e bu anlamda teşekkür ediyorum. Hakkı olana hakkını teslim etmek gerekir.)
***
Kentsel Yeşil Alanların varlığı, kentlerde refah ve yaşam kalitesinin en önemli unsurlarından biri olarak kabul edilir. Kentsel Yeşil Alanlar, kent sakinleri için fiziksel aktivite, psikolojik rahatlama sağlar ve genel halk sağlığına katkıda bulunur.
Bakın bu satırların yazarı 10 Mayıs 2019 tarihinde bir haber yapmış. Habere göre o tarih itibariyle
Gebze‘nin sadece 69 hektar merası kalmış.
Ayrıca Kocaeli genelinde pek çok yerde Tarım arazileri sıfırlandı. Resmi verilere göre: Gebze’nin toplam 42.274 hektarlık alanının 8.433 hektarı tarım alanı, Orman ve fundalık alanı 18.515 hektar, çayır ve mera alanı 69 hektar, tarım dışı arazisi ise 15.257 hektar olarak güncellendi. İlçelerimiz Darıca, Çayırova ve Dilovası ise toplam tarım ve orman alanı sıfır olarak kayıtlara geçmişti.
İlimizin toplam 341.847 ha. lak alanı içerisinde tarım yapılan alan 104.556 ha. Olup, İl yüzölçümünün % 37 sini kaplamaktadır. Toplam tarım alanı içerisinde tarla alanı 86.063 Ha., Meyvelik alan 12.374 ha., Sebze üretimi yapılan alan 5.526 ha., zeytin alanı 271 Ha., örtüaltı 257 Ha süs bitkileri alanı 65 hektar olarak kayıtlarda yerini almıştı…
KOCAELİ iL TARIM MÜDÜRLÜĞÜ VERİLERİNE GÖRE: KOCAELİ’DE TARIM ALANLARININ KULLANIM AMAÇLARINA GÖRE DAĞILIMI KULLANIM AMACI ALAN (HEKTAR)
Tarla 86.063
Meyvelik 12.374
Sebzelik 5.526
Zeytinlik 271
Örtüaltı 257
Süs Bitkileri 65
TOPLAM 104.556
***
Gaziler Dağı’ndan Gebze şehrine şöyle bir bakın betonlar içinde nefessiz kalmış, yeşil alan yok derece kadar çok az bir beton yığını şehir görünümünde. Yani, SEDAŞ’a trafo verecek kadar bile alanınız yok….
Ana arterler araçlarla sıkışmış vaziyette…
Buradan kentleri yöneten belediye başkanlarına seslenmem geleceğimiz açısından çok önemli:
Her bulduğunuz veya size gösterilen yeşil alanların hoyratça ve bol keseden harcanmasına iizin vermeyin bunu önleyin!
Bir kere yeşil alan elden gitti mi bir daha geri gelmesi mümkün değil.
Şehirlerin de soluk almasına ihtiyacı var.
Her şeyi ticari olarak düşünmeyin, düşündürmeyin ve fırsat kollayanlara bu fırsatı vermeyin, olanak tanımayın!
Yeşil bir çevre hayali ve dileği ile şimdilik bu kadar.
SAĞLICAKLA KALINIZ! 29.03.2023-GEBZE