reklam
reklam
DOLAR35,2068% 0.3
EURO36,7672% 0.92
STERLIN44,3202% 0.7
FRANG39,4341% 0.87
ALTIN2.968,40% 1,31
BITCOIN95.463,99-2.082
</div

Yapay Zeka ve Coğrafi İşaretli Ürünler İş Birliği Töreni Gebze’de Yapıldı  

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın himayelerinde TÜBİTAK, Türk Patent ve Marka Kurumu ile Hepsiburada iş birliğiyle yerinde üretilen yöresel ürünleri ve yerel girişimcileri e-ticaretle ulusal ve uluslararası pazarlara taşımak amacıyla düzenlenen Yapay Zeka ve Coğrafi İşaretli Ürünler İş Birliği  Töreni, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımıyla Muallimköy’deki Bilişim Vadisi’nde gerçekleştirildi. Törene Gebze’yi temsilen Gebze Kaymakamı Mustafa Güler, Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz, Gebze Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nail Çiler ile bazı bürokratlar  katıldı.

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Yapay Zeka ve Coğrafi İşaretli Ürünler İş Birliği Töreni Gebze’de Yapıldı  
reklam

Bilişim Vadisinde düzenlenen törene; Sanayi ve Teknoloji Bakanı  Mustafa Varank, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer İleri, Kocaeli Valisi  Seddar Yavuz, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Gebze Kaymakamı  Mustafa Güler, Gebez Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz, Gebze Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nail Çiler,  Sanayi Ticaret, Enerji Tabi Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkan Yardımcısı Cemal Başpınar, TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mustafa Çöpoğlu, Bilişim Vadisi Genel Müdürü Ahmet Serdar İbrahimcioğlu,  MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, Boyner Doğan Şirketler Grubu ve Hepsiburada   Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan, Hepsiburada Ceo’su Murat Emirdağ, Doğan Yayın Holding Başkan Vekili ve Yandex Türkiye Ceo’su Mehmet Ali Yalçındağ, Organize Sanayi Bölgelerinin temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı.

Yapay Zeka ve Coğrafi İşaretli Ürünler hakkında sunulan tanıtım filmi ile başlayan tören, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkan Yardımcısı Cemal Başpınar’ın konuşmaları ile devam etti.

GEBZE BAYRAM ÇÖREĞİ DE COĞRAFİ İŞARETLERDE: TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, Boyner Doğan Şirketler Grubu ve Hepsiburada Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan ve Sanayi Ticaret, Enerji Tabi Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız bir konuşma gerçekleştirdiler.  Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız’ın Gebze Ticaret Odası tarafından coğrafi işareti alınan, Gebze’nin ilk ve tek coğrafi işaretli ürünü “GEBZE BAYRAM ÇÖREĞİ” nden de bahsetti ve Oda’ya teşekkür etti.

 

Bakan Varank: “Bilişim Vadisi, Türkiye’nin Geleceğidir!”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı  Mustafa Varank ise törende yaptığı konuşmalarında; “Yapay Zekâ ve Coğrafi İşaretli Ürünler İş Birliği Töreni vesilesiyle sizlerle bir arada bulunmaktan büyük mutluluk duyuyor, sizleri saygıyla, sevgiyle, muhabbetle selamlıyorum. Türkiyenin geleceği Bilişim Vadisindeyiz. Bugün iki önemli iş birliği için bir araya geldik. Bunlardan bir tanesi Hepsiburada – TÜBİTAK iş birliği. Bu iş birliği sayesinde sürekli büyüyen e-ticaret sektörünün yaşadığı sorunlara yapay zekâ yoluyla çözümler geliştireceğiz. Yapay zeka bugünün teknoloji dünyasının olmazsa olmazı. Her sektörü bambaşka bir boyuta taşıma kapasitesine sahip. Otomotiv endüstrisini ele alalım. Bugün otomobiller insanların içerisinde vakit geçirebileceği yaşam alanlarına dönüşüyor. Oyun sektörüne baktığımızda artık ne gerçek ne sanal ayırt etmekte zorlanıyoruz. Alışveriş sanal deneme kabini uygulamalarıyla eğlenceye dönüştü. Sağlıktan tarıma, otomotivden savunmaya, eğitimden güvenliğe her alandaki işleyiş adeta baştan yazılıyor. Yapay zekada Türkiye olarak başat aktörlerden biri olabilmek için çalışıyoruz. Bu noktada Ulusal Yapay Zeka Stratejisi bizim pusulamız. Yapay Zeka Enstitüsü de bu alanda ektiğimiz tohumlardan sadece bir tanesi. Enstitümüzde özel sektör ve kamu bir araya gelerek çalışmalar gerçekleştirecek. Burada geliştirilen temel teknolojiler, algoritmalar kısa sürede tüm sektörlerin kullanımına açılacak. İşte Yapay Zeka Enstitüsü bünyesinde kurulan E-Ticaret Yetkinlik Merkezi de e-ticarette yapay zeka çözümlerine öncülük edecek. Hepsiburada-TÜBİTAK iş birliğinde kişiselleştirme, daha etkili satış, akıllı arama, sanal asistan gibi yapay zeka uygulamaları bir adım öteye taşınacak. Taraflar bilgi, deneyim, altyapı ve uzmanlıklarını karşılıklı olarak paylaşıma açacaklar.  Nihayetinde bu iş birliği ile hem kurumlarımız, hem elektronik ticaret sektörü, hem diğer sektörler, hem Türkiye kazanacak.

Şu Anda Avrupa Birliği Nezdinde Tescilli 7 Coğrafi İşaretimiz Mevcut

Coğrafi işaretlerin her memleketin kendine özgü değerlerini temsil ettiğini belirten Bakan Varank; Bugünkü ikinci iş birliğimiz Hepsiburada ile Türk Patent ve Marka Kurumumuz arasında.  Bu iş birliği ile coğrafi işaretlere yönelik yeni bir çalışma başlatılıyor. Coğrafi işaretli ürünler Hepsiburadada ön plana çıkarılarak coğrafi işaret farkındalığı artırılacak. Bildiğiniz gibi coğrafi işaretler her memleketin kendine özgü değerlerini temsil ediyor. Emekle, alın teriyle ve kuşaktan kuşağa aktarılan bilgi ve tecrübenin korunmasını sağlıyor. Bu bağlamda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak bu değerlere her zamankinden çok daha güçlü bir şekilde sahip çıkmanın mücadelesini veriyoruz. Mersinin cezeryesini, Van’ın otlu peynirini, Gaziantepin baklavasını, Erzurum’un Oltu taşını her türlü kötü kullanımdan ve taklitten koruyoruz. Bakınız tescilli coğrafi işaret sayısı 2002 yılında toplamda elli kadardı. Şimdi, sadece 2021 yılında 352 adet coğrafi işaretin tescilini gerçekleştirdik. Tabi bizim hedefimiz daha yüksek. Asıl coğrafi işaretlerimizi uluslararası arenaya taşıdığımızda başarımızı katmerlemiş oluruz. Berlin döneri tabelalarını görünce rahatsız oluyorsak. Yunanistan baklavayı sahiplenince üzülüyorsak. Buna karşı yapmamız gereken bellidir. Örneğin Gaziantep bu noktada adımını attı ve Gaziantep baklavası Avrupa Birliğinde coğrafi işaret olarak tescil edildi. Şu anda Avrupa Birliği nezdinde tescilli 7 coğrafi işaretimiz mevcut. Gelecek ay inşallah bu sayı 8e yükselecek. Ancak Türkiye gibi medeniyetlerin kesişim noktası olan, kültürlerin harmanlandığı kadim ülkemize bu sayıların yakışmadığını söylememiz gerekiyor. Arkadaşlar bu sayının önümüzdeki dönemde 100e çıkacağını söylediler. Ama ben bunun da üzerine çıkabileceğimize yürekten inanıyorum. Peki bu rakamlar neden önemli? Neden bu rakamları artırmalıyız? AB ülkelerinde coğrafi işaretli ürünlerin market değeri 100 milyar avrolara yaklaştı. Gıda ve içecek sektörü içerisindeki payının %7ler civarında olduğu tahmin ediliyor. İşte doğru adımlarla bizim bu piyasadan daha fazla pay elde etmemiz pekâlâ mümkün. Bu manada coğrafi işaretli ürünlerle alakalı olarak yapılan işbirliği, bu alana bir ivme kazandıracak. İşte iki iş birliği ve e-ticaret ekosistemi için iki değerli adım. Hayırlı uğurlu olsun.  Tabi burada Türkiyenin milyar dolar değerlemeye ulaşan altı unicornundan biri olan Hepsiburada sağ olsun, bu iş birliklerinde taşın altına elini koydu.  Hem e-ticaret sektörünün hem de girişimcilerimizin rekabetçiliğine yönelik öncü bir rol üstlendi. Bu vesileyle kendilerine de hassaten teşekkür ediyorum.

 

Önümüzdeki Süreçte Kocaeli Ürünlerinin Reklamını Yapalım

 

Kocaeli’nin birçok coğrafi ürünün olduğunu vurgulayan Bakan Varank; Kocaeli ile ilgili iki hususun altını çizmek istiyorum. Bunlardan birincisi Kocaeli’ninde coğrafi işaretli ürünleri var. Kocaeli Büyükşehir Belediyemizin tıbbi aromatik bitkilerle ilgili çalışmaları var. Buradan hepsiburada’ya bir çağrı yapalım. En azından Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin ürünlerine biraz pozitif ayrımcılık yapsın. Önümüzdeki süreçte Kocaeli ürünlerinin reklamını yapalım. Burada bizi misafir etmelerinin de karşılığını vermiş olalım.  İkincisi burada genç kardeşlerim var. Onların tamamı burada yenilikçi bir model olan 42 okullarında yazılımcılık öğrenen genç kardeşlerimiz. 42 okulları birbirinden öğrenme metoduyla hiç hocaların olmadığı ve gençlerin kendi gayretleriyle yazılım öğrendikleri bir model. Buradan yetişecek gençlerimiz Türkiye’nin en iyi yazılımcıları olacak. Buradaki arkadaşlarımızın bir kısmı hayatlarında daha hiç yazılım yapmamışlar. Ama kendilerine uyguladığımız metotla sıfırdan yazılımcı olarak kendilerini geliştirebiliyorlar. Bu manada ben hepsiburada’ya bu parlak gençleri kaçırmamalarını tavsiye ediyorum. Onlarla mutlaka iletişim içerisinde olsunlar. Madem Ramazan ayındayız. Hepsiburada’nın bu gençlere bir kıyak yapması lazım. Bu gençlere coğrafi ürünlerde dahil olmak üzere hepsiburada hediyelerini gönderebilir. Biz hep beraber buna memnun oluruz. Bugün önemli bir iş birliğine imza atan ülkemizin öncü teknoloji şirketlerinden Hepsiburadaya, TÜBİTAK ve TÜRKPATENTe teşekkür ediyorum. Ülkemiz için bu tip iş birliklerinin artarak devam etmesini diliyorum. Sizleri Allaha emanet ediyorum. Kalın sağlıcakla.” diyerek  programa katılan herkese teşekkür etti.

Gebze Protokolü ve öğrenciler  törende görülüyor.

reklam

YORUM YAP

reklam

DÖVİZ KURLARI

  • DolarDOLAR
    ALIŞSATIŞFARK
    35,189535,2068% 0.3
  • EuroEURO
    ALIŞSATIŞFARK
    36,727236,7672% 0.92
  • SterlinİNG. STERLİNİ
    ALIŞSATIŞFARK
    44,271944,3202% 0.7
  • FrangİSV. FRANGI
    ALIŞSATIŞFARK
    39,401539,4341% 0.87
  • Kanada DolarıKAN. DOLARI
    ALIŞSATIŞFARK
    24,478424,5034% 0.45
  • Çeyrek AltınÇEYREK ALTIN
    ALIŞSATIŞFARK
    4.748,824.853,33% 1,31
  • Gram AltınGRAM ALTIN
    ALIŞSATIŞFARK
    2.968,022.968,40% 1,31
  • BitcoinBITCOIN
    FİYATDEĞİŞİM
    95.463,99-2.082
reklam

DÖVİZ ÇEVİRİCİ

  • Satış
    Alış