Dünya çapında her yıl 100.000’e kadar yeni obstetrik fistül vakası yaşanıyor; bu, yıkıcı ancak büyük oranda önlenebilir bir sağlık durumudur. Dünya çapında 2 milyondan fazla kız ve kadının tedavi edilmeyen fistüllerle yaşadığı tahmin ediliyor. DSÖ Doğu Akdeniz Bölgesi’nde, çeşitli ülkelerde çok sayıda kız ve kadın bu ciddi doğum yaralanmasına maruz kalmaktadır.
Dünya Sağlık Örgütü hastalıkla ilgili bir bilgilendirme bülteni paylaştı ; “Dünya genelinde tüm anne ölümlerinin %6’sını oluşturan obstetrik fistül, doğum kanalı ile mesane veya rektum arasında doğumun engellenmesinden kaynaklanan bir deliktir. Yaralanma, sürekli idrar veya dışkı kaçırmayla sonuçlanır ve bu da sıklıkla sosyal damgalanmaya ve dışlanmaya, ayrıca cilt enfeksiyonlarına ve böbrek bozuklukları dahil eşlik eden hastalıklara yol açar. Yine de ‘gizli’ bir sorun olarak kaldı çünkü dünyanın en uzak yerlerindeki yoksul, genç ve çoğu zaman okuma yazma bilmeyen kızlar ve kadınlar gibi en dışlanmış insanlardan bazılarını etkiliyor.
Fistülün önlenmesi ve yönetilmesi için erişilebilir ebelik ve doğum bakımı ile fistülün uygun fiyatlı ve erişilebilir tedavisi esastır. En yoksul bölgeler de dahil olmak üzere dünyanın her yerinde kızlar ve kadınlar için sosyal güvenlik ağının sağlanması da aynı şekilde. Obstetrik fistül hâlâ mevcut çünkü sağlık sistemleri, aile planlaması ve nitelikli doğum bakımı da dahil olmak üzere erişilebilir, kaliteli anne sağlığı bakımı sağlayamıyor. Ergen hamileliği, erken yaşta doğum, doğumun engellenmesi, sağlık tesislerine ve ebe bakımına erişim eksikliği ve annenin yetersiz beslenmesi bu durumun nedenlerinden bazılarıdır. Yoksulluk ve cehalet katkıda bulunan faktörlerdir.
Hastalık Son 10 Yılda İlgi Görmeye Başladı
Fistül son on yılda uluslararası ilgi görmeye başladı. Birleşmiş Milletler, 23 Mayıs 2013’te ilk Uluslararası Obstetrik Fistülü Bitirme Günü’nü kutladı. Obstetrik fistülü önleyen kaliteli doğum öncesi bakıma erişim temel bir haktır ve kızların ve kadınların sağlığının ve refahının iyileştirilmesine ve başarının sağlanmasına katkıda bulunacaktır. Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri arasında yer alıyor. Ancak obstetrik fistül vakalarını büyük ölçüde azaltmak, mevcut vakaları tedavi etmek ve daha fazla kız çocuğunu ve kadını haksız ve onursuz acılardan kurtarmak için sistemik değişiklikler yapmak için hem küresel hem de bölgesel olarak daha büyük bir ivmeye ihtiyaç var. Uluslararası Obstetrik Fistülü Bitirme Günü 2024’te, hiçbir kız veya kadının hem önlenebilir hem de tedavi edilebilir olan bu yürek parçalayıcı duruma katlanmak zorunda kalmaması için tüm çabalar fistülün sona erdirilmesine yönelik olmalıdır.
KAYNAK: BSHA HABER AJANSI