Ege Üniversitesi Kanserle Savaş Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Kamer’den Kanser Haftası açıklamasında, 2022 yılında Türkiye’de 250 bin kişiye kanser tanısı konduğunu söyledi.
Ege Üniversitesi Kanserle Savaş Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve EÜ Tıp Fakültesi Dâhili Tıp Bilimleri Bölümü Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Emine Serra Kamer, 1-7 Nisan tarihleri arasında kutlanan Kanser Haftası dolayısıyla açıklamalarda bulundu.
Kanser, kalp ve damar hastalıklarından sonra en önemli ölüm sebebi
Prof. Dr. Kamer, kanserin dünyada ve ülkemizde hastalığa bağlı ölümler arasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer alan önemli bir sağlık problemi olduğunu söyledi. Ülkemizde her yıl 1-7 Nisan tarihleri arasında kamuoyunun kanser ile ilgili bilgilendirilmesi amacıyla pek çok farkındalık ve bilinçlendirme faaliyeti gerçekleştirildiğini belirten Prof. Dr. Kamer, Ege Üniversitesi Kanserle Savaş Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin de bir yandan hastalığın tanı ve tedavisine yönelik bölgede önemli rol üstlenirken bir yandan da bilimsel projelerle literatüre ve klinik araştırmalara öncülük ettiğini vurguladı.
Kanserin oluşumunda çevresel faktörler ön planda
Kanserin oluşumunda çevresel faktörlerin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Kamer, kanserlerin yüzde 90’ının çevresel, yüzde 10’unun ise genetik faktörlere bağlı olarak geliştiğini söyledi. Tütün kullanımı, alkol tüketimi, fazla kilolu veya obez olma ve kansere sebep olan enfeksiyonlara maruziyet gibi çevresel faktörlerin engellenmesi veya aşılama yolu ile günümüzde görülen kanserlerin yüzde 30 ila yüzde 50 oranında önlenebileceğini kaydeden Prof. Dr. Kamer, beslenme ve çevresel etmenlerin normal hücrelerin kanserli hücreye dönüşümünde en çok suçlanan sebeplerden biri olduğunu da sözlerine ekledi.
Kanser tedavisinde hasta uyumu çok önemli
Kemoterapi ve radyoterapi tedavileri alan hastaların hekimlerinin önerilerini takip etmeleri, enfeksiyonlara yatkınlıkları nedeni ile sosyal yaşantılarına ve beslenme düzenlerine dikkat etmeleri çok önemlidir diyen Prof. Dr. Kamer, “Hastalarımızın tedaviye uyumu ve doktorlarıyla iletişimleri, tedavinin başarısında büyük rol oynar” dedi.
Ege Üniversitesi Kanserle Savaş Uygulama ve Araştırma Merkezi bölgeye öncülük ediyor
GLOBACAN verilerine göre Türkiye’de 2022 yılında yeni tanı alan hasta sayısının 250 bin kişi olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Kamer, bölgede kanser araştırma merkezi olarak yapılandırılmış ilk ve tek merkez olan Ege Üniversitesi Kanserle Savaş Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin, kanser kaydı ile hastalık yaygınlık ve risk oranlarını güncel olarak takip ettiğini söyledi. Aynı zamanda Ege Üniversitesi Hastanesi’nde tanı ve tedavi sürecinde hasta ve hasta yakınlarına danışmanlık hizmeti verildiğini de belirten Prof. Dr. Kamer, merkezin pek çok bilimsel araştırma yürütmesinin yanı sıra, her yıl düzenli olarak bilimsel toplantılar düzenlediğini ve erken tanı ve kamunun bilinçlendirilmesi amacı ile çok aktif Farkındalık Etkinlikleri yaptığını da sözlerine ekledi. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)
KAYNAK: BSHA HABER AJANSI