Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı (FYZoo), 12 Ekim’de Afrika Pengueni Farkındalık Günü’nü kutluyor. Nesli tükenme tehlikesi altındaki bu sevimli türün korunması adına yapılan çalışmalar hakkında farkındalık oluşturmak için FYZoo, ziyaretçilerini Afrika Penguenleri ile tanıştırmaya davet ediyor. Ziyaretçiler, penguenlerin doğal yaşam alanlarındaki davranışlarını gözlemleyerek, bu önemli türün korunmasına destek olma fırsatı bulacaklar.
Koruma altında 140’ın üzerinde hayvan ve 300’ün üzerinde bitki türü ile otuz yıldır faaliyet gösteren Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı (FYZoo), 12 Ekim Afrika Pengueni Farkındalık Günü’nü kutluyor. Bu özel gün, nesli tükenme tehlikesi altında bulunan Afrika Penguenleri hakkında farkındalık yaratmayı ve bu sevimli canlıların doğal yaşam alanlarının korunması için küresel çapta çabaları desteklemeyi hedefliyor.
FYZoo, Afrika Pengueni türünün korunmasına yönelik önemli bir misyon üstleniyor. Bu nadir tür, doğal yaşam alanları üzerindeki insan etkisi, iklim değişikliği ve deniz kirliliği gibi sebeplerle tehlike altında bulunuyor. FYZoo, Afrika Penguenleri’ne güvenli bir yaşam alanı sağlayarak onların doğal yaşama kazandırılması ve türlerinin devamı için titizlikle tedavi ve bakım süreçlerini üstleniyor. Nesli hızla azalan Afrika Penguenleri, FYZoo’da koruma altında tutuluyor ve sağlıklı yaşam koşullarında hayatlarını sürdürüyor.
Ziyaretçiler, bugün kapsamında Afrika Penguenleri’nin yaşamlarını yakından gözlemleme fırsatı bulacak, onlarla tanışarak penguenlerin davranışlarını doğal habitatlarına benzer ortamlarda inceleyebilecekler.
Afrika Pengueni Farkındalık Günü’nde FYZoo’yu ziyaret ederek bu önemli türün korunmasına destek olabilirsiniz. Tüm doğa severleri bu anlamlı günde FYZoo’ya bekliyoruz! FYZoo, haftanın her günü 10.00-18.00 saatleri arasında ziyaretçilere açık.
Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı Hakkında:
Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı, 1993 yılında Türkiye’nin ilk özel hayvanat bahçesi olarak Darıca’da kuruldu. Avrupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumlar Birliği (EAZA) üyesi ve aynı zamanda Marmara Bölgesi “Yaban Hayvanları Koruma ve Kurtarma Merkezi” olarak çalışmalara devam etmektedir. Yaban hayatı koruma misyonuyla faaliyetlerini sürdüren Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı’nda, EAZA koordinatörlüğünde koruma ve üreme programları uygulanmaktadır.
Ex-situ koruma programlarında tür devamlılığı tehlike altında olan canlıların doğal yaşam ortamlarının dışında koruma altına alınıp üremelerinin sağlanmaktadır. Bu amaçla Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı’nda 26’si kritik seviyede ve 6’sı Anadolu türü olmak üzere toplamda 42 nesli tükenme tehlikesi altında bulunan canlı türü koruma altına alınmıştır.
In-situ koruma programları ise tehlike altındaki türleri, doğada karşılaştıkları çeşitli tehlikelerden korumak amacıyla doğal yaşam alanlarında gerçekleştirilen koruma çalışmalarıdır. Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı, bu kapsamda, tehdit altında bulunan Baringo Zürafası, Hint gergedanı, Afrika pengueni, Kızıl panda, Boynuzlu kuşlar ve Boz ayılar için toplam 7 koruma projesine destek vererek doğadaki tür çeşitliliğinin korunmasına katkı sağlamaktadır.