reklam
reklam
DOLAR35,2208% 0.05
EURO36,8050% 0.04
STERLIN44,3301% -0.06
FRANG39,2651% -0.41
ALTIN2.965,97% -0,08
BITCOIN94.921,60-2.063
</div

Cilt Sağlığımızı Nasıl Koruruz ?

Yayınlanma Tarihi : Google News
Cilt Sağlığımızı Nasıl Koruruz ?
reklam

Cilt sağlığı hakkında önemli uyarılarda bulunan Dermatoloji Uzmanı Dr. Mehmet Demirel, BSHA’ya konuştu.

Günümüzde hızlı yaşam tarzı ve buna bağlı gittikçe artan stres; hastalık sayısını da sıklığını da artırdı.Gelişen teknolojik cihaz ve testlerle birçok hastalık erken evrelerde tespit edilebiliyor. Peki kendinizde ne gördüğünüzde hastaneye başvurmak gerektiğini biliyor musunuz ? Dermatoloji Uzmanı Dr.Mehmet Demirel konu hakkında bilgiler verdi.
Cildiniz sadece cilt hastalıklarının göründüğü değil bütün vücudunuzu ilgilendiren iç hastalıklarının da bir göstergesidir.

Soluk Cilt

Evet birçok gelişmiş testlerin dahi tespit etmekte zorlanabileceği hastalıkları ve hatta yaşam tarzı düzensizliklerini hızlıca tespit edebileceğimiz bir yer var: Cildiniz ! Cildiniz sadece cilt hastalıklarının göründüğü değil bütün vücudunuzu ilgilendiren iç hastalıklarının da bir göstergesidir. Evet cildiniz sizi ele veriyor. İşte ipuçları;

Soluk Görünen Cilt: Normal sağlıklı bir vücudun canlı parlak ve kendine özgü “ten rengi” olarak tabir edilen bir renkte cilde sahip olması gerekir ancak soluk ve mat bir cildiniz varsa bu durum; kansızlığın (anemi), demir yada b12 eksikliğinin, ve guatr (hipotiroidi) hastalığının belirtisi olabilir.

Kaşlarda Seyrelme

Kaşlarda Seyrelme: Saçlarda dökülme türlü sebeplerle çok sık görülse de kaşlarda dökülme ve seyrelme varsa vücudunuzda ciddi bir sorun olabilir. Özellikle kaşların kulaklara doğru giden dış kısımlarında seyrelme varsa bu cinsel yolla bulaşan Frengi (sifiliz) hastalığının belirtisi olabilir. Ve Frengi tedavi edilmez ise kemiklere, sinirlere ve beyne kadar etki edebilir. Bununla birlikte guatr hastalarında da kaşların dış kısmında seyrelmeler görülebilir.

Göz Altı Morlukları ve Çukurları

Göz altları kişinin dinç ,diri yada yorgun olup olmadığı konusunda insanları tahmin yapmaya iten en önemli yerdir! Göz altı morluklarınız varsa bunun demir, b12, folik asit gibi ana vitaminlerden birinin eksikliğinden yada tiroid bezinizin az çalışmasından kaynaklanmadığına emin olmalısınız. Düzensiz uyku yada az uyumak, sigara kullanmak da göz altı morluğunu artırabilir. Hiçbir sebep olmadan genetik gözaltı morluğu da oldukça sık görülüyor ancak önce diğer sebeplerin olmadığına dair testlerin yapılması daha uygun olacaktır.

Dudaklarda Yara ve Tekrarlayan Uçuklar

Dudak ve ağız içinde sık sık yara çıkması yada yılda 3 ten fazla tekrarlayan uçuk olması bağışıklık sisteminin zayıfladığına bir işaret olabilir. Bu durumda vitamin eksikliğinizin olmadığına ve iyi ve düzenli uyku uyuduğunuza emin olmalısınız. Birçok kanser hastalıklarında da zayıflayan bağışıklık sisteminden dolayı ağız yaraları görülebilse de tabi ki her yarayı hemen kansere yormamakta fayda var. Ayrıca ağız ve dudakta sık çıkan yaralar beyin, göz, böbrekler gibi nerdeyse tüm iç organları ilgilendiren Behçet hastalığının da habercisi olabilir. Bu durumda mutlaka bir dermatoloji uzmanından görüş alınmalı.

Geçmeyen Sivilceler

Yüzünüzde hatta omuz, göğüs ve kalçalarınızda sürekli tekrarlayan sivilceler varsa bu durumu genetik yatkınlıktan kaynaklanıyor diyerek gözardı etmeyin. Özellikle ergenlik döneminden sonra çıkmaya devam eden sivilcelere insülin direnci, polikistik over, prolaktinoma gibi hormonal dengesizlik yaratan bir durum neden oluyor olabilir. Sorunun kaynağını bulup ortadan kaldırmadıkça sivilce tedavileriniz hüsranla bitecektir. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

KAYNAK: BSHA HABER AJANSI

reklam