reklam
reklam
DOLAR35,3267% -0.14
EURO36,8020% 0.84
STERLIN44,3369% 0.78
FRANG39,1562% 0.59
ALTIN3.001,63% 0,03
BITCOIN99.651,701.92
</div

Çiftçi Kayıt Sistemi Verilerindeki Eksiklikler Tarım Politikalarını Etkiliyor

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Çiftçi Kayıt Sistemi Verilerindeki Eksiklikler Tarım Politikalarını Etkiliyor
reklam

Çiftçi Kayıt Sistemi’ndeki (ÇKS) veri eksiklikleri nedeniyle tarım politikalarının etkileri tam olarak değerlendirilemiyor. Ankara Üniversitesi tarafından yapılan toplam 7 kent ve 391 köyde yapılan araştırmaya göre ÇKS’deki eksik veriler, tarım politikalarının değerlendirilmesinde önemli bir sorun oluşturuyor. Araştırmaya göre tarımsal üreticilere ait verilerin destekleme kapsamında olmasa bile mikro düzeyde toplanması gerekiyor.

Sinem Siklon

Ankara Üniversitesi tarafından 7 kent ve 391 köyde yapılan çalışma Çiftçi Kayıt Sistemi’ndeki eksik veriler nedeniyle tarım politikalarının etkilerinin tam olarak değerlendirilemediğini ortaya koydu.

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Alper Demirdöğen “Eksik Veri Seti ile Politika Analizi : Çiftçi Kayıt Sistemi” başlıklı araştırmasında 2018 yılında uygulanan şeker fabrikaları özelleştirme politikasının şeker pancarı ekim alanları üzerindeki etkisini, ÇKS veri seti ve fabrika veri seti olmak üzere iki farklı veri seti kullanarak analiz etti.

Dr. Öğr. Üyesi Alper Demirdöğen

Araştırma sonuçları, ÇKS veri setindeki eksik gözlemlerin, politika etkisinin doğru bir şekilde ölçülmesini engelleyebileceğini gösterdi. Bu eksikliklerin başlıca nedenleri arasında, üreticilerin sisteme kaydolma zorunluluğu, arazi mülkiyeti sorunları ve kiracı ilişkileri gibi faktörler yer alıyor.

ÇKS’deki eksik veriler, tarım politikalarının değerlendirilmesinde önemli bir sorun oluşturuyor. Bu durum, politika yapıcıların yanlış kararlar almasına ve dolayısıyla tarım sektöründe verimsizliğe yol açabiliyor.

Dr. Öğr. Üyesi Alper Demirdöğen, bu sorunun çözümü için veri toplama yöntemlerinin iyileştirilmesini, veri kalitesinin artırılmasını ve eksik verilerin istatistiksel yöntemlerle tamamlanmasını öneriyor. (Bilimin Kamusal İletişimi (bil-ki) TÜBİTAK 1001, proje no:123K063)

reklam