reklam
reklam
DOLAR35,2068% 0.3
EURO36,7672% 0.92
STERLIN44,3202% 0.7
FRANG39,4341% 0.87
ALTIN2.968,40% 1,31
BITCOIN95.676,04-1.966
</div

Aşılara Adil Erişimin Önemi

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Aşılara Adil Erişimin Önemi
reklam

DSÖ Doğu Akdeniz Bölge Direktörü Dr. Hanan Balkhy, aşılara adil erişimin önemini vurguladı: “EPI, çocuklara aşıyla önlenebilir hastalıklar için DSÖ tarafından önerilen temel aşıları sağlayarak dünya çapında milyonlarca hayatın kurtarılmasında etkili oldu. Hükümetleri, bağışçıları ve diğer ortakları herkesin bu hayat kurtaran aşılara adil erişimini sağlamaya odaklanmaya çağırıyorum.” dedi. 

EPI sayesinde Doğu Akdeniz Bölgesi ülkeleri yeni aşıların tanıtılması ve aşı kampanyalarıyla daha fazla çocuğa ulaşma konusunda kayda değer ilerleme kaydetti. Bölgeyi kuşatan çatışmalara, felaketlere ve diğer acil durumlara rağmen bu böyle. Bölge’de EPI aşılamasıyla tahminen 25 milyon kümülatif ölüm önlendi ve bu, son 50 yılda tam sağlıkta toplam 1,5 milyar yıllık net kazanıma yol açtı. EPI 1974 yılında 6 hastalığa yönelik bir aşı programıyla başladı; Bugün, program aşıyla önlenebilir 13 hastalığa karşı koruma sağlıyor.

Bölgedeki her ülke ve bölgede artık hepatit B ve Hib aşıları (beş değerlikli aşılar) uygulanmaktadır. Bölge’deki çocukların üçte ikisi pnömokok ve rotavirüs aşılarına ulaşabiliyor. Şu ana kadar 17 ülkede anne ve yenidoğan tetanosu, 4 ülkede ise kızamık ve kızamıkçık ortadan kaldırıldı. 2000 yılından bu yana Doğu Akdeniz Bölgesi’nde kızamık aşısı tek başına 9 milyondan fazla ölümü önledi.

DSÖ, ortaklarıyla işbirliği içinde, ihtiyaç duydukları hayat kurtaran aşıları almalarını sağlamak amacıyla milyonlarca çocuğa ulaşmak için yorulmadan çalışıyor. Dr Balkhy, “Birlikte, bağışıklamanın hayat kurtaran faydalarını Doğu Akdeniz Bölgesi’nin her köşesine yayabilir, herkes için uzun bir yaşam sağlayabiliriz” diye vurguladı. Bağışıklama altyapısına devam eden yatırımlar da aynı derecede önemlidir. Bu Dünya Bağışıklama Haftasında DSÖ, tüm hükümetleri, politika yapıcıları ve paydaşları, her çocuğa ve topluluğa ulaşabilecek güçlü aşılama sistemlerine yatırım yapma konusunda yeniden taahhütte bulunmaya çağırmaktadır.

Dr Balkhy, “Yolculuğumuz burada bitmeyecek” diye ekledi. “Geçmişin kilometre taşları üzerinde düşünürken, aynı zamanda yenilenmiş bir kararlılıkla ileriye bakıyoruz. Aşılamanın 50. yıl dönümüne ilişkin Genişletilmiş Programı onurlandırmak ve aşıların dönüştürücü gücünün farkına varmak için bize katılın.”

EPI Nedir ? 

DSÖ tarafından 1974 yılında başlatılan bir girişim olan Genişletilmiş Bağışıklama Programı (EPI), coğrafi konuma veya sosyoekonomik duruma bakılmaksızın her çocuğun hayat kurtaran aşılara eşit erişimini sağlamaya yönelik küresel bir çabadır. Son 50 yılda EPI gelişti ve küresel sağlık manzarasını yeniden şekillendiren dikkate değer kilometre taşlarına ulaştı.

EPI’nin 2024’teki 50. yıl dönümü, programın başarılarını kutlamak, kurtarılan hayatlar açısından etkisini vurgulamak ve rutin aşılama faaliyetlerini güçlendirmeye yönelik yenilenen çabaları harekete geçirmek için çok önemli bir an. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı) 

KAYNAK: BSHA HABER AJANSI

reklam