ÖZEL HABER: Gebze’de 1510 yılında Yavuz Sultan Selim’in kızlarından Hanım Hatun’la evli olan Çoban Mustafa Paşa (ö. 935/1529) tarafından yaptırılan ve bugün Gebzemizin birinci derecede ve en önemli tarihi eseri olan Tarihi Çoban Mustafa Paşa Camii ve Külliyesi’nin yine nem ile başı dertte. Gazetemizin yaptığı araştırmaya göre, 2013-2015 yılları arasında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından önemli bir tadilata tabi tutulan tarihi eser, sekiz yıl aradan yine bazı bölümlerinin nem almaya başladığı gözleniyor. Durumu Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz ile paylaştık. Başkan Büyükgöz, konuyu 23 Ekim 2023, Pazartesi günü bkendisine konuk olacak olan Vakıflar İstanbul 1. Bölge Müdürü Yavuz Güner ile görüşeceğini ve konuyu aktaracağını açıkladı.
Gebze’de 1510 yılında Yavuz Sultan Selim’in kızlarından Hanım Hatun’la evli olan Çoban Mustafa Paşa (ö. 935/1529) tarafından yaptırılan ve bugün Gebzemizin birinci derecede ve en önemli tarihi eseri olan Tarihi Çoban Mustafa Paşa Camii ve Külliyesi’nin yine nem ile başı dertte.
Külliye en son 2013 yılında Vakıflar İstanbul 1. Bölge Müdürlüğü tarafından tadilata aldırılmış ve tadilat 2 yıl sürerek 2 Ocak 2015’te tamamlanarak dönemin Bakanı Fikri Işık’ın katılımıyla tekrar ibadete açılmıştı.O günkü açılışta, Vakıflar Genel Müdür Yardımcısı Ali HÜRATA bu çalışma ile Gebzelilerin bilmediği bir hususu kamuoyu ile paylaşarak, ” Biz el atmasaydık Külliye yıkılma tehlikesi ile karşı karşıyaydı. Tarihi eseri kurtardık, çünkü çok nem ve su alıyormuş ” demişti.
NEM TARİHİ ESERİ TEHDİT EDİYOR: BİR ÇOK OLUK ÇÜRÜDÜ VE YAĞMUR SULARI DUVARLARA İŞLİYOR,…
Gazetemiz İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Yılmaz Işık ile gazetemiz ekibi tarihi esmerde bu konuda bir inceleme yaptı. Gazetemizin yaptığı incelemelere göre, Külliye’nin özellikle kuzey kısımları ve kuzey cephesinde bazı olukların çürüdükleri ve deforme oldukları bu sebepten dolayı da duvarların su aldığı ve nemle kaplı olduğu açıkça görülüyor.
GEBZE BELEDİYE BAŞKANI ZİNNUR BÜYÜKGÖZ: “HEMEN İŞE KOYULUYORUZ, DURUMU BÖLGE MÜDÜRÜNE AKTARACAĞIM!”
Gebze’nin birinci derecede tarihi eserin bu durumunu haftasonu direkt olarak Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz’e aktardık. Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz, Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Yılmaz Işık’a yaptığı açıklamada, Vakıflar İstanbul 1. Bölge Müdürü’nün kendisine 23 Ekim 2023 Pazartesi günü (Yarın) bir ziyarette bulunacağını konuyu sıcağı sıcağına kendisi ile paylaşacaklarını belirterek: ” Pazartesi Vakıflar bölge müdürü misafirim olacak. Ayrıca o sorunları yakında başlayacağımız çalışma ile çözmüş olacağız inşallah. Tarihi eserimizi çeşitli sıkıntılarından kurtaracağız” dedi.
Bizde gazete olarak Başkan Büyükgöz’e bu hassasiyetinden ötürü kamuoyu adına teşekkür ediyoruz.
Gebze Külliyesi yıkılmaktan nasıl kurtulmuştu?…
Çoban Mustafa Paşa, aslen Bosnalıdır. Genç bir çoban iken Sultan Yavuz Selim ile Mısır Seferi’ne katılır, sonraları Piri Mehmet Paşa’nın koruyuculuğuna alınır. Zaman içerisinde çeşitli mevkilere yükselir. Sırası ile Kapıcıbaşı ve Rumeli Beylerbeyi olur. Sonraları Yavuz Sultan Selim’ in kızı ile evlenip Hakan’ın damadı olur.
https://www.facebook.com/plugins/like.php?action=like&app_id=&channel=https%3A%2F%2Fstaticxx.facebook.com%2Fx%2Fconnect%2Fxd_arbiter%2F%3Fversion%3D46%23cb%3Df3481c7fd131724%26domain%3Dwww.yenigebze.com%26is_canvas%3Dfalse%26origin%3Dhttps%253A%252F%252Fwww.yenigebze.com%252Ff19cb080d24c678%26relation%3Dparent.parent&container_width=603&href=http%3A%2F%2Fwww.yenigebze.com%2Fgebze%2Fgebze-kulliyesi-yikilmaktan-nasil-kurtuldu-h2257.html&layout=button_count&locale=tr_TR&sdk=joey&share=true&show_faces=true&width=100
Facebook’ta Paylaş Tweetle Google+ Paylaş LinkedIn’de Paylaş
Çoban Mustafa Paşa kimdir?
Çoban Mustafa Paşa, aslen Bosnalıdır. Genç bir çoban iken Sultan Yavuz Selim ile Mısır Seferi’ne katılır, sonraları Piri Mehmet Paşa’nın koruyuculuğuna alınır. Zaman içerisinde çeşitli mevkilere yükselir. Sırası ile Kapıcıbaşı ve Rumeli Beylerbeyi olur. Sonraları Yavuz Sultan Selim’ in kızı ile evlenip Hakan’ın damadı olur.
Kanuni Sultan Süleyman zamanında Vezirlik görevini yürütür. İstanbul’da 1529 yılında vefat eden Çoban Mustafa Paşa, kendi adına yaptırmış olduğu Gebze’deki külliyede caminin kıble tarafında yer alan türbesine gömülür.
ÇOBAN MUSTAFAPAŞA İŞTE BU TÜRBEDE YATIYOR… (Fotoğraf: Yılmaz Işık)
Çoban Mustafa Paşa Külliyesi Kapısının üzerindeki Arapça kitabeye göre 1523/4 (H. 930) yılında yaptırılmıştır. Külliye Cami, türbe, medrese, kütüphane, kervansaray, darüşşifa, imarethaneden meydana gelen bir yapı topluluğudur. Külliyede çok dengeli bir geometrik düzen göze çarpar. Cami avlusundan başka arkada geniş bir türbe avlusu vardır.
GEBZE’DE KENDİLERİNİ KÜLLİYEYE VAKFEDEN HİZMET GÖNÜLLÜLERİ BİR ZAMANLAR KÜLLİYE İÇİNDE BİZE BÖYLE POZ VERMİŞLERDİ…
KAPSAMLI TADİLAT GÖRDÜ…
KÜLLİYEMİZ, İstanbul Vakıflar Bölge müdürlüğü tarafından Ekim 2012 tarihinden itibaren geniş kapsamlı bir onarım ve tadilat işlemine geçildi. 2016 yılına kadar onarım ve tadilatta bulunulan Çoban Mustafapaşa Camii ve Külliyesi’nin Cami bölümünün kubbe kısmı yeniden onarıldı. Onarımla cami kubbesinin kurşun kaplamasının yenilenmesinin ardından şimdi de kubbenin cephe kısımlarında daha önceden meydana gelen korozyon sonucu su alan bölümleri onarıldı.
ÇÖKMEKTEN KURTARILDI…
Külliye, üç yıldan fazla süren bir restorasyon çalışmasının ardından 2 Ocak 2015’te Dönemin Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Fikri IŞIK, Kocaeli Valisi Hasan Basri GÜZELOĞLU , Vakıflar Genel Müdür Yardımcısı Ali HÜRATA ve çok sayıda davetlinin katılımı ile 2 Ocak cuma günü cuma namazından önce dualar ile tekrar ibadete açılmıştı
İbadete açılış töreninde bir konuşma yapan Vakıflar Genel Müdür Yardımcısı Ali HÜRATA bu çalışma ile Gebzelilerin bilmediği bir hususu kamuoyu ile paylaşarak, ” Biz el atmasaydık Külliye yıkılma tehlikesi ile karşı karşıyaydı. Tarihi eseri kurtardık, çünkü çok nem ve su alıyormuş ” demişti.
Haber ve Fotoğraflar: YILMAZ IŞIK