CHP PM Üyesi ve Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan Hegsagone Hotel’de düzenlediği iftar programında Gebze, Darıca, Çayırova ve Dilovası köy ve mahalle muhtarıyla buluştu. Programa Gebze, Darıca, Çayırova ve Dilovası CHP ilçe Başkanları ve yönetimleri de katıldı.
“Muhtarlar Kanunu Çıkarılacak”
İftar programında konuşma yapan Tarhan, “Türkiye’de milletvekili yasası da yok, muhtarlar yasası da yok. Muhtar kanunu olması gerekiyor. Millet ittifakı size bunun sözünü veriyor. 13’üncü Cumhurbaşkanı Kemal Kılıçdaroğlu olacak ve İktidara geldiğimizde muhtar kanunu çıkarılacak. Böylece muhtarların özlük hakları, görev ve yetki tanımları yasalaştırılacak. Türkiye Muhtarlar Birliği’nin kurulması sağlanacak. Keza seçimlerde çok aday olduğu zaman matbaaya gidip oy pusulası bastırıyorsunuz. Oysa birleşik oy pusulası olması gerekiyor. Bu sorun da çözülecek.” diyerek muhtarların sorunlarının millet ittifakının iktidarında çözüleceğinin altını çizdi.
13. Cumhurbaşkanı adayı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun gittiği her yerde önce muhtarları ziyaret ettiğini belirten Tarhan, “her muhtarlığın yardımcı personele ihtiyacı var, yığınla tebligat birikiyor, postacıların yapacağı işler muhtarlara yaptırılıyor. Millet ittifakının iktidarında muhtarlar mutlaka Belediye Başkanlarının oturduğu Belediye Meclisine katılarak söz sahibi olacak” dedi.
“Gebze’nin İl Olması İçin İki Dönem Kanun Teklifi Verdik”
Gebze’nin il olması için 26’ıncı ve 27’inci yasama dönemlerinde kanun teklifi verdiğini belirten Tarhan, Gebze’nin il olmasının İzmit’i de rahatlatacağını ifade etti. Sözlerini şöyle sürdürdü: “İzmit’ten bakıldığında Gebze, gelişmemiş ve hatta köy gibi değerlendiriliyor. Gebze’ye çok yatırım yapıldığını ifade edemezler, eğer Gebze il olursa, en azından Gebzeliler buraya yatırım yapmış olur, İzmitliler de Doğu Yakasına yatırım yapmış olur. Bu nedenle Gebze’nin il olması, İzmit’i de rahatlatır.”
“Kocaeli Ödediği Verginin Karşılığını Alamıyor”
Kocaeli’nin stratejik konumunun önemine değinen Tarhan, “bir tarafta Karadeniz’e ve Marmara Körfezine bakan, tarım arazileri ve ormanlarla çevrili Kocaeli, Türkiye’nin en güzel şehri ve göz bebeğidir. Bu bakımdan devamlı göç aldı. Sanayisiyle birlikte hızla büyüyüp gelişti ve nüfusu da arttı. Kocaeli 43 limanı ve 14 OSB’si ile ülke milli gelirine en büyük katkıyı yapıyor. Kişi başına 114 bin lira vergi ödüyor, ama kişi başına 10 bin lira yatırım alıyor. Bu bakımdan ödediği verginin karşılığını alamıyor” dedi.
“Ulaşım Sorunu Çözülmedi”
Kocaeli’nin trafik sorununun çözülemediğini belirten Tarhan, “akşamları Aksesapağı’ndan, Şekerpınar’da, Darıca’nın giriş çıkışlarında ve Gölcük, İzmit güzergahlarında trafik sıkışıklığı yaşanıyor. OSB’lerden limanlara 1 metre dahi raylı sistem olmadığı için, ulaşımda karayolu tercih edilince, kamyonların da etkisiyle trafik daha çok sıkışıyor” dedi. Gebze-Darıca metrosunun yapılamadığını belirten Tarhan, “15 km uzunluğundaki metroyu Büyükşehir yapamayınca Bakanlığa devretti. Mecliste sürekli soru önergesi veriyorum, her seferinde bir ileri tarihe atıyorlar” dedi.
“300 Bin Konut Riskli”
17 Ağustos 1999 depreminden sonra Kocaeli’ndeki konutların yarısından fazlasının riskli olduğunu belirten Tarhan, “300 bin konut riskli, 18 yıldır Büyükşehir Belediyesini yöneten AKP, Kocaeli’nde 80 binin üzerinde imara aykırı konut için imar affı verdi” dedi. Ayrıca okulların ve kamu binalarının da yenilenmediğini belirten Tarhan, AKP’nin 18 yıldır yönettiği Kocaeli’de depreme yönelik çalışmasının olmadığını ve kentsel dönüşümün tamamlanmadığını dile getirdi.
“Havaalanı Var Uçak Kalkmıyor, Hastanesi Var Başhekimi Yok”
Tarhan, Kocaeli’de üretilen ürünlerin dünyaya ulaştığını, ancak yatırımcının ve sanayicinin ulaşamadığını belirterek, Cengiz Topel Havalimanının kullanılmamasına dikkat çekti. “Cengiz Topel havaalanı var, uçak kalkmıyor. Artık Sabiha Gökçen’den de Türk Hava Yolları uçuşları yapılmıyor, uluslararası uçuşlar için İstanbul Havaalanına gitmeniz gerekiyor” dedi.
Ayrıca Çayırova Şehir Hastanesi’nin 2018’den beri yapılmadığını ve Darıca Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin de Eylül’den beri Başhekiminin olmadığını hatırlatan Tarhan, “Sayın Fikri Işık 2018 yılı bütçesinde söz vermişti, Çayırova Hastanesi yapılacak demişti. Ancak hala haber yok. Keza Darıca Farabi Hastanesinin Eylül’den beri başhekimi yok. Herkes özel hastanelere çalışıyor. Bizi en çok yoğun bakım ünitesi için arıyorlar. Hastalarını götürecekler, ama devlet hastanesinde yer olmadığını için özel hastanelere gitmek zorunda kalıyorlar” dedi.