reklam
reklam
DOLAR35,3556% 0.13
EURO36,7085% -0.01
STERLIN44,2225% -0.03
FRANG38,9636% -0.19
ALTIN3.013,07% 0,75
BITCOIN98.236,58-3.783
</div

42 yıl önce çorbasını içtiğim Erzurum’u nasıl buldum?

Yayınlanma Tarihi : Google News
42 yıl önce çorbasını içtiğim Erzurum’u nasıl buldum?
reklam

Erzurum’u bilirim bana hiç yabancı değildir. O kadar bilirim ki bundan 42 yıl önce soğuk bir kış gününde Ocak ayında Erzurum’un o sıcak çorbasını yudumladığımı dün gibi hatırlıyorum.

Hatta Erzurum’u o kadar iyi biliyorum ki 42 yıl önce 20 yaşında adım attığım kente bu kez 62 yaşında Kocaeli Erzurumlular Kültür ve Dayanışma Vakfı Başkanı Değerli İnsan, İş İnsanı Ahmet Önal ve yine kendisi gibi değerli Vakıf Yönetimi, K ocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkanımız Cemal Kaplan Başkan sayesinde bir kez daha adım atmanın ve burada 4 gün geçirmenin büyük bir mutluluğunu ve heyecanını yaşadım.

Erzurum benim gençliğimin şehri. Çünkü 20 yaş gözüyle de burayı görmüştüm. Bir asker gözüyle burasını görmüş hatta bir süre yaşamışım.

42 yıl sonra adım attığım Erzurum’da değişen bir şey var mı diye sorarsanız.

Elbette var.

Olmaz mı?

Bir kere Yeni Binalar, Yeni tesisler, genişlemiş yollar,

Palandöken’de Modern Kayak tesisleri,

Erzurum özellikle geceleri ışıl ışıl bir yıldız gibi parlıyor koyu Doğu gecesinin içinde…

Özellikle Erzurum’a Nene Hatun Milli Parkı’nda bakmalısınız…

42 yıl önce Ernzurum’da var olan kentin ve ülkemizin tarihi meedarı iftiharı tarihi eserler yine olduğu yerde hatta daha da bakımlı hale getirilmiş şekilde duruyorlar:

Çifte minareli medrese, Yakutiye medresesi ile üç kümbetler…

Erzurum’un çıkışında kuzeydoğusunda Top Dağı tepesinde Nene Hatun Milli Park içinde yer alan Aziziye ve Mecidiye tabyaları, Palandöken sırtlarında yer alan Abdurrahman Gazi Türbesi…2 bin 335 metrelik Çimenli geçidini aşarak ulaştığımız Narman Peri Bacaları ziyareti,

Oltu iİlçesi ziyareti ve akabinde

Akşam karanlığında ulaşabildiğimiz Yeşildere’deki Tortum Şelalesi…

Hepsi muhteşemdi…

***

42 yıl önce Erzurum’a adım attığımda Ocak ayıydı ve derin bir kış mevsimiydi.

Her taraf kar ve tipi içinde.

Kış günü Erzurum’un güzelliklerini pek farkedemezsiniz.

Kış mevsimi Erzurum’un güzelliklerini büyük bir çoğunluğunu geçici olarak olsa da gizler bir anlamda onu buradan söyleyeyim.. Her şey karlar altındadır.

Bir tek Kayak Merkezi, Türkiye’nin ve yurtdışının elit kesiminin

çekim merkezi haline gelir.

***

Şimdi Kayak Merkezi Erzurum’un tecrübeli Büyükşehir Belediye Başkanı , Gebzelilerin de eniştesi olan Başkan Mehmet Sekmen sayesinde daha da modern hale geliyor.

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, yeraltı ve yerüstü zenginlikleri ile Erzurum’un sadece kendi bölgesi olan Doğu Anadolu’nun değil, Dünya çapında bir ilgi merkezi haline geldiğini belirtti bize ve: ” “Kömür, doğal gaz enerji kullanımı pahalı bir enerji kullanımı, Erzurum’u kendi kaynağı olan termal su ile ısıtmayı düşünüyoruz” diyordu.

Başkan bizzat bizi kabulünde söyledi bunu.

Erzurum’a gidecekseniz, Erzurum’un güzelliklerini görecekseniz, bizzat yaz mevsiminde gideceksiniz…

Erzurum’un güzelliklerinin farkına yaz mevsiminde daha da farkına varırsınız…

Aşkale ile Pasinler Ovası. Uçsuz bucaksız bu iki ovada yetişmeyen mahsul yok maşallah nazar değmesin.

Erzurum’un kışı bol ve uzun. Erzurumlu kışa hazırlığı bu iki ovada yetişen mahsulü toplayarak hazırlanır.

Pasinler Ovasında domatesten kabağa, fasulyeden bibere. Üzümden, ay çiçeğine kadar envayi çeşit ürün bol bol yetişmektedir…

42 yıl önce Askerliğe başladığım Erzurum’u çok değişmiş ve modern bir halde gördüm ve buldum…

Erzurum’a Ahmet Başkan ve Cemal Başkan sayesinde 42 yıl sonra adım atmanın heyecanını yaşadım,kafuledeki diğer arkadaşlarımızla birlikte.

Sırasıyla Nene Hatun Milli Parkında Aziziye ve Mecidiye Tabyalarını, gezdik, Nene Hatun ‘un kabrini ziyaret ettik. Cumhuriyetimizin Kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ ün katılımı ile toplanan Erzurum Kongre binasını ziyaret ettik ve bir kez daha Gazi Paşamız ve silah arkadaşları ile o dönemdeki mebus arkadaşlarına minnet ve şükran duyduk.

Mihmandarımız Canan Hanım bizi kongre binasında gezdirirken çok duygulandım.

Akabinde en az 700 yıllık bir geçmişi bulunan Çifte minareli medreseyi gezdik ve tarihi geçmişi hakkında bilgi aldık..

***

12 Eylül’de Kocaeli’den çıktığımız yolda 13 Eylül günü, Aşkale ovasına güneşli bir hava içerisinde girdik. İlk ziyaretimiz Aşkale ilçe Belediye Başkanı Dr. Ahmet Yaptırmış’a oldu ve Başkanı makamında ziyaret ettik. Aşkale kaymakamı ile binada rast geldik ilgilenmedi bile. Belediye Başkanı Yaptırmış’a çok teşekkür ediyoruz misafirperverliğinden ötürü. Demek ki herkes devlet görevlisi oluyor ama insancıl yanı veya sosyal yanı eksik olabiliyor…Sırasıyla Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Palandöken Belediye Başkanı Muhammed Sunar, ER-VAK (Erzurum Kalkınma Vakfı) Başkanı Erdal Güzel, Oltu Belediye Başkanı Necmettin Taşçı, Erzurum Ticaret Borsası yönetim kurulu Başkanı Yıldırım Hakan Oral, Pasinler Belediye Başkan yardımcısı Ümit Selçuk Ayrancı ve en sonunda da Çat’ın genç ve dinamik Belediye Başkanı Melik Yaşar’ın misafiri olduk.

Erzurum’un ziyaret ettiğimiz bu birbirinden değerli protokol üyeleri, misafirperverlikte gönüllerimize taht kurdular.

Hepsine ayrı ayrı teşekkür ederim.

Keza yine Erzurum ve ilçelerinin insanları bizleri çok güzel bir şekilde karşıladılar ve Doğu’nun mistik ve misafirperver özelliğini de bize bir kez daha göstermiş oldular.

Erzurum ile ilgili çok yazılacak şeyler var., ancak zamanımız da yerimiz de kısıtlı an itibariyle…

İnşallah bir başka konuda yine güzel Erzurum’a gelip yine bahsedeceğiz…

Erzurum’a 12-16 Eylül 2022 tarihleri arasında yaptığımız bu güzel yolculuğu hiç unutmayacağız.

***

Güzel Erzurum’a ve Aşkale’ye,

Çat ve Palandöken’e,

Aziziye ve Yakutiye’ye,

Uzundere ve Tortum’a,

İspir ve Olur’a,

Oltu ve Şenkaya’ya,

Tekman ve Karaçoban’a,

Pasinler ve Horasan’a,

Köprüköy ve Karayazı’ya,

Pazaryolu ve Hınıs’a

Selam olsun!

Erzurum’a kültür ve tanıtım gezisine birlikte iştirak ettiğimiz Kocaeli Erzurumlular Kültür ve Dayanışma Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet ÖNAL’a , Vakıf Kurucu Başkanı Azmi Cihat Hatipoğlu’na, Vakıf Başkan Yardımcısı Çetin Çomaklı’ya, Başkan Yardımcısı Av Necmetin Emrah Karaman,, Vakıf Genel Sekreteri Murat Şenel’e, Vakıf Muhasibi Erdal Durmuş’a, Vakıf Yönetim kurulu üyeler Ali Kılıç, Cumhur Acar, Denetleme Kurulu Bşk Yrd Selami Sayım’a, Er-Vak Başkanı Erdal Güzel’e, Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cemal Kaplan’a, bize gönüllü rehberlik yapan Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nden şehir tanıtım uzmanı ve kültür araştırmacısı Canan Şimşek Hanım‘a sonsuz teşekkürler ve Gebze’den selamlar.

SAĞLICAKLA KALIN!

reklam