reklam
reklam
DOLAR35,3620% 0.24
EURO36,8296% 0.19
STERLIN44,1390% -0.23
FRANG39,3392% 0.4
ALTIN2.966,90% 0,26
BITCOIN98.464,062.595
</div

2015’te 900 Milyon Yaşlı Olacak

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
2015’te 900 Milyon Yaşlı Olacak
reklam

Dünya Yaşlı İstismarı Farkındalık Günü’nde dikkatler acil durumlardaki yaşlı insanlar üzerinde yoğunlaştı.

Dünya Sağlık Örgütü, Dünya Yaşlı İstismarı Farkındalık Günü hakkında bir açıklama yayımladı. 

2050’da 2 Milyar Yaşlı İnsan Olacak 

Yaşlı insanlar sıklıkla hareket etme sorunlarıyla, kronik sağlık sorunlarıyla veya sosyal izolasyonla karşı karşıya kalıyor; bu faktörlerden bazıları, onların yardıma erişmelerini, güvenli bir şekilde tahliye etmelerini veya zamanında tıbbi bakım ve destek hizmetleri almalarını engelleyebiliyor. Acil durumların yarattığı kaos ve stres, bu tür koşulları daha da kötüleştirerek yaşlı istismarı riskini artırabilir. Nüfus hızla yaşlanıyor; dünya çapında 60 yaş ve üzeri insan sayısının 2015’te 900 milyondan 2050’de yaklaşık 2 milyara çıkması bekleniyor. Bu nedenle yaşlı istismarının da artacağı tahmin ediliyor. Bu çerçevede, yaşlılara saygı ve bakımın asla ihlal edilmemesi gereken insan hakları olduğunu vurgulamak giderek daha hayati hale geliyor.

Yaşlılara Yönelik İstismar 

Yaşlılara yönelik istismar, tek ya da tekrarlanan bir eylem ya da yaşlı bir kişiye zarar veren ya da sıkıntıya neden olan uygun eylemin eksikliği olabilir. Yaşlılara yönelik istismar; fiziksel, cinsel, psikolojik veya duygusal istismar dahil olmak üzere birçok biçimde olabilir. Mali veya maddi istismar; terk edilme; ihmal etmek; ya da ciddi onur ve saygı kaybı da yaşlı istismarının bir türüdür. Diğer şiddet türleri gibi, yaşlılara yönelik istismar oranları da COVID-19 salgını sırasında arttı. Pandemi, doğal afetler veya çatışmalar gibi acil durumlar, mevcut kırılganlıkları daha da kötüleştirerek yaşlıları orantısız bir şekilde etkiliyor. Acil durum planlaması ve müdahalesi yaşlı nüfusun özel ihtiyaçlarına yönelik olmalıdır.

Yaşlı İstismarı Dünya Çapında Giderek Büyüyen Bir Sağlık Sorunudur 

Yaşlı istismarı dünya çapında giderek büyüyen bir sağlık sorunudur. 2021’de 60 yaş ve üzeri her 6 kişiden yaklaşık 1’i topluluk ortamlarında bir tür istismara maruz kaldı. Özellikle insani krizlerin ülkelerinin ve bölgelerinin yarısını etkilemesi nedeniyle Doğu Akdeniz Bölgesi de bir istisna değildir. Yaşlı istismarı güven beklentisinin olduğu ilişkilerde ve ortamlarda gerçekleşmektedir. Huzurevleri ve uzun süreli bakım tesisleri gibi kurumlarda yaşlı istismarı oranları yüksektir. Şaşırtıcı bir şekilde, 2021’de bu tür tesislerin her 3 çalışanından 2’si yaşlılara istismarda bulunduğunu bildirdi. Yaşlılara yönelik şiddet eylemleri ciddi fiziksel yaralanmalara ve uzun vadeli psikolojik etkilere yol açabilmektedir.

Bu yılki Dünya Yaşlı İstismarı Farkındalık Günü kampanyası, kriz sırasında yaşlıları istismardan korumanın acil ihtiyacını vurguluyor. Hükümetlere, acil durumlarda yaşlılar için daha kapsayıcı ve koruyucu bir ortam yaratma çağrısında bulunuyor. Kampanya aynı zamanda krizlerde yaşlıların göz ardı edilmemesini sağlayacak kapsayıcı politikaların geliştirilmesini de teşvik ediyor. Kampanya, politika yapıcılara, uluslararası bağışçılara, kuruluşlara ve topluluklara, acil durumlara hazırlık ve müdahale stratejilerinde yaşlıların güvenliğine ve refahına öncelik verme çağrısında bulunuyor. Bir diğer odak noktası ise acil müdahale görevlilerini, bakıcıları ve halkı, yaşlı insanların onurlarını güvence altına alacak şekilde nasıl destekleyebilecekleri konusunda eğitmek ve yetiştirmektir. 2024 Dünya Yaşlı İstismarı Farkındalık Günü’nde, kriz zamanları da dahil olmak üzere her zaman yaşlıların haklarına saygı duyma ve bunları koruma kararlılığımızı yenileyelim. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı) 

KAYNAK: BSHA HABER AJANSI

reklam